Assalamualaikum, salam pertemuan semula...hari ini hari khamis..
kononnya pagi tadi saya terasa nak makan pulut pagi. pulut pagi yang selalu ummi saya beli kat rumah (kelantan) sangat sedap. kadang-kadang penjual akan letakkan juga sedikit kacang merah sebagai inti tambahan disamping kelapa muda yang ditaruk secubit garam...emmm..sedapnya...saya menelan air liur...
lepas solat subuh, saya terus mengambil 2 cawan beras pulut....basuh n rendam sekejap.
saya membuka PC utk mencari cara membuat pulut pagi...kesemua yang saya jumpa mewajibkan pulut direndam semalaman....tapi saya?baru 2 minit direndam...atas kecetekan ilmu memasak saya....pulut pagi ku kukus jua.....
dan terhasillah.....
huhhuuuhh, nasib badanlaa...dah mentah...dalam kesedihan saya hello ummi kat kampung, patutlaa rupa-rupanya kaalu dah resepi kata wajib rendam tu...wajiblaa..jangan menderhaka...kalau dilanggar...inilah jadinya mentah..tapi disebabkan teringin sangat..saya makan juga, sepinggan jugak saya sebat..xterasa sangat mentahnya kalau makan panas-panas..hahhahahhaha
p/s: saya teringin mencipta 1 lagi blog khas utk masakan saya...macam geng blogger lain buat..tp blog saya khas utk masakan saya yang hangus....yang tawar, yang termasin, dan ter mentah...agak-agak ada pembaca tak..hahhahahah
1 comment:
salam,
shafida saya pernah kukus pulut yang direndam dalam 10 minit je..masak juga x mentah tapi kena kukus dua kali tengok jenis masakan dan kalau pengukus saya yg klasik tu, api kena kuat baru pulut masak..kalau api sederhana kuat, pulut tak masak2..wallahu'alam.
Post a Comment