Saturday, July 29, 2017

SOKONG BISNES MUSLIM TP MELAYU PUNYA BISNESS MEMANG LOW CLASS

Assalamualaikum,


Korang yang pakai spek daripada zaman sekolah semua, agaknya sampai umur sekarang dah berapa kali tukar spek??? Saya pakai spek dari tingkatan 2, semenjak itu, spek saya akan buat baru paling cepat 1 tahun. Dan paling lamapun 2 tahun setengah aja. Yang setahuntu biasala, anak2 patahkan ataupun kecederaan spek isebabkan kelalian sendri ehingga apek patah, pecah lence dan sebagainya. 

Seumur hidup saya saya buat spek di kedai spek mata melayu hanya 2 kedai shj. Di kelantan saya dah 2 kali buat spek kat kedai ROMIZI depan pasar siti khadijah dlu. Satu saya buat fotogrey dan 1 lagi tinted lense warna pinki.  Alhamdulillah sanagt berpuas hati. Selepas berpindh ke kuala lumour kerana menetap di sini, saya membuat soek di kedai cina ya g pekerjany adalah melayu. Pekerjanya sangatlah profesional. Iap boleh pilihkan spek dan bagi nasihat tentang bentuk spek yg sesuai untuk muka. "Muka kak xbulat dan tak 4 segi, xsesuai pakai yg mcmni, baik kak cuba yang ni, saya rasa sgt sesuai. Yaaaa.  Itu dari segi bingkainya. Dan dari segi lense nya memang dia  recomenkan lense nikon aja untuk kami suami isteri.  Dan kami sangat berpuas hati. Mahal sikit tak apa. Asal mutunya dan keselesaan dan ketepatan power yang kami perlukan adalah tahap A+++.

nak dijadikan cerita , sebuah kedai cermin mata melayu di sri gombak prima, batu caves...kalau saya post begini, risau kalau menyebabkan perniagaan dia malap nnti, tapi untuk peringtan shaja.. kalau ke kedai itu, tlg pastikan ketepatan power yang anda semua dapat. kalau  penjualtu@ juru runding tu kata power anda turun , atau sebelum ini power yg anda pakai melebihi power yang anda perlukan.. jgndengar.....itulah yang terjadi kepada saya... sehingga sekarang, saya masih sgt tidak selesa. saya tidak oleh membca signboard di tepi jalan.  bila berada di tengah2 kelas, saya tidak mampu membaca apa yg saya tulis di papan putih.

selain itu, rupanya kedai itu tiada lab sendiri, jadi semua kanta customer, dia buat kat lab lain. makanya dekat 1 minggu juga baru anda akan dpt spek anda.. dan harganya memang lebih mahal dr kedai lain.. beginike cara orang Melayu berniaga.. kalau laris pun, no return customerla weiiiii... yg menyedihkan memula suami buat kat situ...mmg mahal, dan xpuas hati, katanya spek kurg jelsla.. tp dia tetap positive. xapa nk tlg melayu sama melayu dan mgkin power tu salah diri sendiri ..masa pemeriksaan bgaitahu yg kurang tepat semasa check power mata.. tapi bila saya pergi dan hsilnya sama..sah... that is the first and the lst time we went there. never never never go there again.

kasihan kedai tu, hire  pekerja fresh graduate yg xreti apa. bangga dgn sebut  perkataan2 ccanggih masa dia belajar optimistrist tu konon baru grad kannnnn, tp kecekapan kelaut..

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails