Saturday, May 22, 2010

Saya hampir give up

Assalamualaikum, kawan bloger sekalian, semestinya kawan-kawan juga sudah fed-up untuk mengunjungi blog saya ini...kerana ia tidak ter update sekian lama...begitu juga dengan aktiviti saya bersama anak2...rasaya saya sudah give up dengan homeschool kami...

mengikut rasa hati ini, biarlah budak-budak nie kenal dan boleh baca kalimah2 al-Quran @iqra' dahulu...setelah mereka sudah pandai membaca al-quran, rasanya mungkin lebih mudah untuk mereka belajar membaca pulak....tapi nampaknya Iqra' pun dah slow-slow skit sekarang...anak sulung saya muaz, ampaknya liat betul jika disuruh membaca Iqra'...dengar je suruh ambi Iqra' terus menangis tak mahu mengaji...

anak ke dua saya pulak. Faqihah, kalau buat aktivti, bila saya hendak ajarkan huruf abc , nombor atau mengaji....terus minat dia hilang..mulalah mulut dia membebel...ini tak bestlah, taknak buatlah..susah lah...mama, faqihah nak melukis dan mewarna aje..." semua nasihat saya lepastu terus ditolak tepi...hangin pun ada...(almaklumlah..saya baran orangya dan tak pandai sangat bab memujuk anak-anak nie)
itulah sebab musabab saya sudah tiada semangat melakukan aktiviti bersama anak-anak..

of course satu lagi sebab, saya kepenatan bila balik rumah pukul 6.50 tu....entahlah...rasaya biarlah mereka belajar bila mereka ke sekolah nanti..kalau hanya mewarna dan melukis yang mereka nak...sampai bilapun aktiviti untuk memahirkan mereka dgn nama2 huruf rumi, jawi dan al-quran tak akan menjadi....


3 comments:

Mahani said...

a'kum shafida,
Jgn mudah sgt putus asa. Budak2 mmg mcm tu. Kita kena pandai tarik perhatian mereka. Mungkin awak boleh ajar anak2 mengenal huruf dgn aktiviti mewarna. Buat slow2. Dgn pengalaman awak sbg guru, Insya-Allah awak boleh.

MysDear said...

salam shafida..

jgn give up dlu..bg diorang masa.Apa kata ubah aktiviti pembelajarannya melalui vcd/dvd pulak..misalnya mengaji iqra' ,kenal huruf membaca, dan banyak lg boleh di dapati dalam bentuk /vcd.Sy tgk byk d pasaran skg.Pilih the best sekali.cuba laa..

p/s: sama2lah kita terus mendidik anak2 tanpa rasa jemu n putus asa.Sy pun penah jgk rasa cm tu.

Anonymous said...

Salam,
banyak2 bersabar dan berdoa.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails