Monday, February 22, 2010

ABAH.....BILA KITA NAK JALAN-JALAN NAIK KERETA.....

Sian anak-anak saya...2 hari cuti hujung minggu, memang tak pergi jalan ke mana-mana..alkamlumlah, semua kakitangan awam dah dapat gaji awal aritu...kan..kan..kan.. jadi...kengkawan pahamlah yer apa akan jadi kalau bulan dua pun dah menunggu gaji bulan 3 nanti...nun di hujung bulan 3...waduh...kena ikat perutla sikit...

tapi anak-anak dah sibuk mengajak...maka dengan rela hati,abahnyapun memujuk saya..." jomlah mama, sian anak-anak dari semalam ajak berjalan-jalan dengan kereta"...bagi saya tak ada tujuan nak round-round bandar dengan kereta, wat habis minyak ajer..hehehehe(kedekut taik idung masin betul)...tapi memandangkan wajah-wajah yang penuh harapan, hati saya mulai sejuk...sebenarnya sayapun nak sangat berjalan-jalan, boring betul terperuk dalam rumah 2 hari ini...jom...."horayyyyyy" jerit anak-anak

tapi bila dah berjalan, xsampai 20 minit, Muaz dan Faqihah dah mula lentok, minta botol susu dan terus tidur...bertolak dari rumah tadipun dah pukul 7 petang..suami saya cadangkan kami pergi membuat lawatan semua ke Maktab Cheras yang sudah 2 tahun saya tinggalkan..hehehhehe...mengimbau kembali penat jerih dan suka duka di Maktab...meninggalkan baby yang baru 15 hari dilahirkan, menghayun kaki yang masih berat, melirih sedih melihat tiitkan susu ibu yang tidak lagi boleh dihisap oleh bayiku...berbekalkan ubat-ubat kampung dan berbekong, saya masuk ke maktab, semata-mata untuk menerima segulung diploma Pendidikan...itulah anak ke dua saya Faqihah yang saya tinggalkan selama 8 bulan di kampung...huhhu

kami solat magrib di surau dekat deretan gerai makan tidak jauh dari Maktab Teknik Cheras itu.mulanya suami nak masuk ke dalam Maktab itu, untuk solat di masjid di dalamnya..namun, pak guard sudah membuat sekatan di situ, mugkin sekarang undang-undang tidak membenarkan orang luar masuk tanpa tujuan...maka, kami berhenti solat di surau kedai makan itu...

saya memesan tomyam kuietiaw bersama air horlick ais, suamiku memesan nasi putih sup ekor dan telur dadar (suka betul dengan sup ekor)..lelaki aper lagi kalau bukan ubat kuatnye....(tah mbetul atau tidak).semuanya RM22.10 sen entik...puas hati denagn hidangannya...tomyam saya penuh dengan binatang dalam laut...hehhhe sotong, udang besau-besau 3 ekor(sekali dengan janggutnya..panjang plk tu) yang paling meriahnye ...ketamm(BESAU PUNYEEEEEE)sekor....yang lucunya, si chef tu letak penyepitnya becara tegak betul-betul di tengah-tengah mangguk..huwawawaw...nyam-nyam menyelerakan....tapi tak dapat nak snapp gambarnya, dah kecur air liur...terus ngap..

hanya ini sahaja gambar yang boleh snapp...tu pun lepas membaca...alhamdulillah hillazi ato a'mana......abiskan sendiri yer doanya lepas makannye)
Lupe plak, brain-brain pun saya sebat juga, 5 keping..rasa dia..emmmok laaa

tinggi betul ais dia...

Asma' pun menungggu nak makan telur dadar abah yer...jangan makan sup ekor abah sudah laaaa

opss...lupa mesti kengkawan tanye..mana anak-anak saya yang dua orang tu...hahhh Faqihah dan Muaz masih layan mimpi dalam kereta..kami parking kerte sebelah meja tempat kami makan...

2 comments:

Murnihati said...

amboi..sedapnya kueytiaw tomyam seafood tu.. tak tgk gambar pn dah dpat agk kemeriahan seafood dlm mangkuk tu..nyam nyam

cEngkeriK MaLam said...

a'aaaa sedap di mulut, indah di mata..bayar pun sodap juga nik....1 mangguk tu dah 10.50 alam RM.wakakkakaka- suami saya kata...xper.memang berbaloi, mana nak cari makan kuetiaw toyam ada ketam sekor berdiri tengah2 mangkuk.

alhamdulillah, kenyang.
emm.......bila plk nak makan kuietiaw yang nik buat...mesti terus jatuh hati...biler yer..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails