Friday, February 3, 2012

Untuk Bayi yang selsema,kahak,batuk

saya ambil dari sini.

amat berguna sekali...harap dapat share dengan semua moms di luar sana.. kerana ubat-ubatan untuk bayi sehingga 2 tahun amat...amat...amat...teramat TIDAK digalakkan ye...jadi ini yg kita cuba try test...

dari ibu dan anaknya Aqeef Daniel..tq to ibu dan Aqeef kerana berkongsi ilmu yang sanagt bermanafaat ini.

maaf ye...xtahula macammana saya copy jadik gini plk..to all moms..sory....cuba highlight kan ye supaya boleh baca tulisan...so sorry

Kalau anak selsema batuk....atleast 4 kali steaming

even anak tak selsema & batuk...atleast once a day...let say after steaming tu die batuk2, means ada kahak la dalam paru2, kalau tak batuk, means paru2 ok ;)

jadikan steaming tu rutin harian, u have nothing to lose pon (kata Dr Nadir)....

and don't forget to tepuk and sedut guna NA after steaming tau..... pg td after steaming Aqeef, tepuk and sedut..hamek ko ingus warna ijo....



Step 1: panaskan air dlm rice cooker, Dr Nadir suh buh vicks sket but i chose not to (sebab baca kat Vicks Baby Balsam tu die state that 'not to be heat in water, do not vaporized bla bla and so on)....bile agak2 dah nampak wap steam tu... hadapkan muka anak mcm gambar di atas, make sure pegang anak kuat2...guna bantuan suami anda jika perlu...cos air di bawah tu panas ye....meronta sket takut terjatuh pulak or tangan tercapai ke air panas tu...Nauzubillah ...oh ya steam up to 15mins ye...ni adalah process nak mencairkan kahak ye....kalau in the process tu, normally anak akan terbatuk and kahak akan keluar, normally die tertelan...takpe cos akan kuar from poo poo, bukan masuk ke paru2 semula...so dun worry...





Step 2: Mari menepuk... masa jumpe Dr Nadir...wah bunyi tepukan die sgt kuat..tp suprisingly tak sakit cos bentuk tangan tu...cupping method.... kalau tangan flat kite tepuk memang lah sakit....ok tepuk side sini....process ni adalah utk pecahkan kahak bg spread ye...buat dlm masa 2 ke 3 min...nak lama sket pon boleh


Step 3: Mari menepuk sebelah sini pulak






Step 4: Mari menepuk bahagian depan pulak ye....oh tp i tak seberani Dr Nadir, so tepukan tak berapa kuat la ye....see my anak menangis mintak dilepaskan tu...bukan sakit tersiksa ke apa ye (saya tak dera anak hehehe)



Step 5: Mari tepuk di sini pula......


Ok selesai tepuk2 tu..... kuar2 ingus anak i mcm belon...so guna nasal aspirator or ada yang sedut guna mulut utk menyedut keluar ingus2 tu ye..... saya sedut semalam tak sempat amek gambar lak,...hasil sedutan ingus tu pon suami saya dah cepat2 gi basuh NA tu while saya tgh pujuk2 anak after the steaming, tepuk and sedut process tu....ye la kene bgtau die kenapa ibu buat mcm ni.....


and then u'll have a happy baby...no more tersumbat idung, takde dah dada berombak masa bernafas..fuh lega..... mang fobia cos Aqeef Danial lahir2 tertelan ketuban so he have pneumonia, pastu ada history bronchitis pulak..... yang paling benci kalau admit to hospital, kene poke jarum kan and urat Aqeef susah nak cari pulak tu...cucuk tangan kanan, tangan kiri, tak jumpe jugak, turun ke kaki...tak jumpe jugak, ulang balik cari ke tangan...ohhh saya benciiiiii.... hopefully no more hospital for Aqeef Danial lah

1 comment:

hairiah osman said...

Slm,kalu baby 3 bln sesuai tak guna teknik ni

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails